U bevindt zich hier: Home > Duurzame energie

Duurzame energie

Door de alsmaar stijgende energie kosten word het steeds rendabeler om te investeren in duurzame energie oplossingen. Dit geldt voor complete verwarming, zowel traditioneel als duurzaam (propaan, aardgas en oliegestookte kachels) en warmwater verwarmingsinstallaties.

Warmtepomp in de agrarische sector
De verplichte luchtwassers in varkensstallen maken het interessant om een warmtepomp te installeren. De vrijgekomen warmte kan voor de warmtepomp gebruikt worden wat een beter rendement  oplevert. Versleijen levert voor elk type luchtwasser warmtepompen. 

Het spoelen van een luchtwasser is een continue proces. De warmte uit dit spoelwater kan gebruikt worden voor de warmtepomp. Het spoelwater heeft een hogere temperatuur dan water uit een bron zodat het rendement van de warmtepomp veel hoger is. En de warmtepomp levert een beter rendement  bij  een hogere brontemperatuur. 

In het verleden zijn er warmtepompen met aardwarmte geïnstalleerd. De kosten voor de bronnen en de brontemperatuur maakten het systeem niet zo efficiënt als tegenwoordig. Nu is het boren van dieptebronnen niet nodig zodat de totale investering een stuk lager is.

In principe is het bij iedere luchtwasser mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten. Afhankelijk van het type wasser en de hoeveelheid warmte die de varkenshouder wil of mag onttrekken is het investeren in een warmtepomp op een varkensbedrijf economisch verantwoord.